Tb GG9730 - Runsten

S/V foto på Runsten Sö 190 vid Ytterenhörna kyrka.
Inskrift:"Anund och Svarald och Finnvind läto resa denna sten efter Ögisl, sin fader, och Björn efter sin broder. Gud hjälpe hans ande. Torbjörn ristade runorna".
På ristningsytans mitt ovanför drakens huvud och svans finns ett par uttrycksfulla figurer. De föreställer en man och ett djur. Mannnen har en toppformig huvudbonad, troligen en hjälm, och en kort klockformad löst hängande kjortel. I de båda framåtsträckta händerna håller han en trehornad yxa med halvmåneformad egg. Den måttar han mot djurets huvud. Djuret har bågböjd hals och svansen är upprullad i spiral. Det har stora fötter med spiraler inlemmade i bålen. På huvudet är överläppen utdragen till en lång snabel. Bilden föreställer uppenbarligen en krigare i strid mot ett fantasidjur.
Stridsscener av denna typ är mycket ovanliga på runstenar. Den uppländske runmästaren Åsmund Kåreson, verksam under första delen av1000-talet, försåg ibland sina ristningar med med liknande bilder, som han troligen hämtade från välkända äventyr.
En kvalificerad gissning är att scenen föreställer Vidar, Odens son, i kamp mot Fenrisulven. Vid Ragnarök skulle ju enligt den gamla tron den bundne Fenrisulven komma lös och sluka Oden, den högste guden. Vargen skulle sedan övervinnas av Vidar som slet sönder hans käftar.

Titel

Tb GG9730 - Runsten

Museikod

Tb

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

GG9730

Realnummer 1

172

Ämne 1

Runsten

Realnummer 2

212

Ämne 2

Runskrift

Realnummer 3

795

Ämne 3

Kyrka

Realnummer 4

0

Realnummer 5

0

Anmärkning

Göran Gelotte föddes 1936 i Södertälje. Vid sidan av teoretiska kunskaper i fotokonsten fick han sin praktiska utbildning hos Fritz Pettersson. Under 1950- och 1960-talen gjorde han uppdragsfotografering för museets räkning. Från och med 1969 anställdes han vid museet för att svara för merparten av institutionens dokumentations- och reproduktionsfotografering.
Stenen låg tidigare som tröskel till kyrkans södra vapenhus. Enligt Dybeck hade den legat där"sedan urminnes tid". År 1865 togs den upp på Södermanlands Fornminnesförenings bekostnad och restes mot kyrkväggen. Den hann också flyttas till södra kyrkogårdsmuren innan den år 1949 restes på grässlänten mellan kyrkan och tornet. 1960 hittades två små fragment, som kompleterade inskriften i den nedre högra delen av runslingan.

Nummer i bildserie

0

Material 1

Papper

Motivkategori

Fornlämning

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Stockholms

Motiv - Kommun

Södertälje

Motiv - Socken

Ytterenhörna

Format

17X19

Bildtyp

Positiv

Källhänvisning

“Tb GG9730 - Runsten,” Torekällbergets museum, hämtad 16 april 2024, https://tb.kulturhotell.se/items/show/65307.

Bidra med mer information - här kan du skriva

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.